ΤΕΧΝΙΚΕΣ

α) Τεχνική Decoupage
Η τεχνική Decoupage είναι μια τεχνική με την οποία μπορούμε να μεταμορφώσουμε απλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε έργα τέχνης αλλά και μοναδικά διακοσμητικά αντικείμενα. Η Decoupage  είναι εφαρμοσμένη τέχνη διακόσμησης αντικειμένων χρηστικών ή μη, με  ένα είδος κολάζ - επικόλησης  χρωματιστών χαρτίων και μοτίβων, που σε συνδυασμό με  ειδικές μεικτές τεχνικές, χρωματικά εφέ, φύλλο χρυσού, φωτοσκιάσεις. τεχνικές παλαιωσης τύπου vintage, ζωγραφική φαντασία και αισθητική μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες. Με  την Decoupage μπορούμε να δημιουργήσουμε ανικείμενα σε στυλ vintage, country style, μοντέρνα, ρομαντικά, παλιωμένα, παραμυθένια και τόσα άλλα στυλ που πραγματικά θα σας συνεπάρουν. Κάθε επιφάνεια προετοιμάζεται κατάλληλα για να δεχθεί την τεχνική και στο τελικό φυνίρισμα επικαλύπτεται από πολλάπλές στρώσεις βερνικιού. Ιδιαίτερες παραστάσεις μαζί με αισθητική και δημιουργικότητα μπορούν να προσφέρουν μοναδικά αποτελέσματα.




Υλικά
Κόλλα: υπάρχουν ειδικές κόλλες για την τεχνική αυτή και μάλιστα ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία θα κολληθεί το χαρτί. Τις βρίσκουμε στα μαγαζιά με είδη χόμπι ή στα μεγάλα χαρτοπωλεία. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και την ατλακόλ την κρυσταλιζέ ή οποιαδήποτε λευκή κόλλα, που στεγνώνοντας γίνεται διάφανη.
Χαρτιά/χαρτοπετσέτες: Ειδικά χαρτιά για την τεχνική αυτή μπορεί κανείς να βρει σε καταστήματα με είδη χόμπι (και σε ηλεκτρονικά καταστήματα). Οι χαρτοπετσέτες είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούν:σε σούπερ μάρκετ, τζάμπο, Χόντος, Παρουσίαση, Ικεα, Λιντλ έχω βρει κατά καιρούς πολύ όμορφα σχέδια. Εννοείται πως πολύ μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα καταστήματα που ανέφερα πριν.
Επιφάνεια που θα διακοσμήσουμε: μπορεί να είναι οτιδήποτε. Αν δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, μπορούμε να πειραματιστούμε με καμβάδες ή καρτολίνα ζωγραφικής, κομμάτια από ξύλο, καπέλα φωτιστικών, επιφάνειες επίπλων ... δε λέω άλλα, μη σας βαζω ιδέες...!

Προετοιμασία της επιφάνειας: για να αναδειχθεί και να φαίνεται ωραίο το μοτίβο, η επιφάνεια αποκάτω πρέπει να είναι άσπρη ή ανοιχτόχρωμη τέλος πάντων. Καλό λοιπόν είναι το σημείο που θα κολλήσουμε το σχέδιό μας να το βάψουμε με λευκό χρώμα.

Η διαδικασία:
Αφού προετοιμάσουμε την επιφάνεια, κόβουμε περιμετρικά το μοτίβο μας (αν πρόκειται για χαρτοπετσέτα χρησιμοποιούμε το ένα μόνο φύλλο, το τυπωμένο. Αν πρόκειται για ειδικό χαρτί το βρέχουμε πρώτα). Απλώνουμε λίγη κόλλα στο σημείο που θα κολλήσουμε και στρώνουμε πάνω το μοτίβο. Χρησιμοποιούμε το πινέλο βουτηγμένο στην κόλλα για να το στρώσουμε και να στερεωθεί καλά. Διαμορφώνουμε το φόντο, είτε ζωγραφίζοντάς το, είτε κάνοντας σκιές με τα χρώματα του μοτίβου. Μπορούμε να παραλείψουμε την κόλλα κάτω από το μοτίβο και να το περάσουμε με το πινέλο μόνο από πάνω με κόλλα.

Μπορούμε για πιο επαγγελματικό και εξεζητημένο αποτέλεσμα να συνδυάσουμε ντεκουπάζ και κρακελέ (τα τεχνητά "σπασίματα", ραγίσματα στα αντικείμενα), να περάσουμε τα περιγράμματα με χρυσό ή ασημί μαρκαδοράκι, να επεκτείνουμε το σχέδιο κ.α. (από 
http://aneraida.blogspot.gr)


http://www.youtube.com/watch?v=_90aLdjpIOo
Εδώ θα δείτε πως κάνουν την τεχνική του decoupage σε μεγάλο κουτί και μπορείτε να την εφαρμόσετε σε οποιαδήποτε επιφάνεια.







β) Τεχνική Κρακελέ



 Στην τεχνοτροπία του κρακελέ αυτό που θέλουμε είναι να σκάσουν τα χρώματα μεταξύ τους και να φαίνετε το ένα μέσα από το άλλο. Για να το πετύχουμε αυτό περναμε το πρώτο μας χρώμα σε όποια απόχρωση θέλουμε και το αφήνου με να στεγνώσει πολύ καλά.Έπειτα περνάμε το ειδικό διάφανο ζελέ για κρακελέ και το αφήνουμε να τραβήξει για περίπου μισή ώρα. Τέλος αφού περάσει η μισή ώρα απλώνουμε την τελική απόχρωση πλαστικου που θέλουμε και απλά περιμένουμε να στεγνώσουν και να δημιουργηθεί το τελικό αποτέλεσμα έτσι απλά.

Εναλακτικά αλλά πίο δύσκολη διαδικασία είναι η παρακάτω. Περνάμε την βάση του πρώτου χρώματος με μια λαδομπογία στην απόχρωση που προτιμάμε.Περιμένουμε για περιπου μισή ώρα ίσως και λίγο περισότερο να τραβήξει λίγο η λαδομπογιά , να κολάει δηλαδή πάνω το χέρι μας αλλά χωρίς να είναι πολύ νωπή ή να τρέχει. Κατόπην περνάμε το τελικό χρώμα πλαστικό της αρεσκείας μας και το αφήνουμε να στεγνώσει, για καλύτερα αποτελέσματα το βοηθάμε να στεγνώσει με ένα πιστολάκι στενώματος μαλλιών.







γ) Powertex

Το Powertex είναι ένα, φιλικό για το περιβάλλον, σκληρυντικό με βάση το νερό. Χρησιμοποιώντας το μπορείτε να σκληρύνετε όλα τα απορροφητικά υλικά όπως ύφασμα, χαρτί, χαρτόνι δέρμα κ.λ.π. Συνδυάζεται τέλεια μ' όλα τα είδη πηλού, που δεν χρειάζονται ψήσιμο, κεραμικά , ξύλο, άμμο , μπετόν, και Stone Art. Ενα πολύπλευρο υλικό με άπειρες εφαρμογές και τεχνικές. Υπάρχει ήδη σε 9 αποχρώσεις : διάφανο, γκρι, μπρονζέ, τερακόττα, ιβουάρ, πράσινο, μαύρο, κόκκινο (ΝΕΟ!) και κίτρινη ώχρα (ΝΕΟ!).



δ) Παλαίωση ξύλου
Τα έπιπλα και τα αντικείμενα που δείχνουν επιτηδευμένα παλιά, έχουν επανέλθει στην μόδα... Οι τεχνικές παλαίωσης είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με την χρήση των υλικών.

ε) Crystal GEL


στ) Τεχνική με φύλλα μετάλλου




ζ) Ζωγραφική 

1 σχόλιο: